Pages

Thursday, January 13, 2011

(MCQs) - Computer Architecture and Organization set - 1

Question 1:
Where does a computer add and compare data?
a. Hard disk
b. Floppy disk
c. CPU chip
d. Memory chip

Question 2:
Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
a. Memory Address Register
b. Memory Data Register
c. Instruction Register
d. Program Register

Question 3:
A complete microcomputer system consists of
a. microprocessor
b. memory
c. peripheral equipment
d. all of above

Question 4:
CPU does not perform the operation
a. data transfer
b. logic operation
c. arithmetic operation
d. all of above

Question 5:
Pipelining strategy is called implement
a. instruction execution
b. instruction prefetch
c. instruction decoding
d. instruction manipulation

Question 6:
A stack is
a. an 8-bit register in the microprocessor
b. a 16-bit register in the microprocessor
c. a set of memory locations in R/WM reserved for storing information temporarily during the execution of computer
d. a 16-bit memory address stored in the program counter

Question 7:
A stack pointer is
a. a 16-bit register in the microprocessor that indicate the beginning of the stack memory.
b. a register that decodes and executes 16-bit arithmetic expression.
c. The first memory location where a subroutine address is stored.
d. a register in which flag bits are stored

Question 8:
The branch logic that provides decision making capabilities in the control unit is known as
a. controlled transfer
b. conditional transfer
c. unconditional transfer
d. none of above

Question 9:
Interrupts which are initiated by an instruction are
a. internal
b. external
c. hardware
d. software

Question 10:
A time sharing system imply
a. more than one processor in the system
b. more than one program in memory
c. more than one memory in the system
d. None of above

Answers
1. c
2. d
3. d
4. d
5. b
6. c
7. a
8. c
9. d
10. b

No comments:

Post a Comment

Post a Comment