Pages

Friday, January 7, 2011

mcqs about computer

1. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
a. Stationary
b. Difficult to move
c. Dragged
d. Moved in small stems
Correct Answer: a


2. Which one of the following input device is user-programmable?
a. Dumb terminal
b. Smart terminal
c. VDT
d. Intelligent terminal
Correct Answer: d


3. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?
a. Mass memory
b. Internal memory
c. Non-volatile memory
d. PROM
Correct Answer: b


4. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called
a. Mnemonics
b. Symbolic code
c. Gray codes
d. Opcode
Correct Answer: b


5. computer operators
a. writes computer programs for specific problems
b. operate the device which input and output data from the computer
c. normally require a college degree in computer science
d. all of the above
Correct Answer: b


6. A computer programmer
a. Dies all the thinking for a compute
b. Can enter input data quickly
c. Can operate all types of computer equipment
d. Can draw only flowchart
Correct Answer: a


7. CD-ROM
a. Is a `semiconductor memory
b. Memory register
c. Magnetic memory
d. None of the above
Correct Answer: d


8. Which of the following is not a primary storage device?
a. Magnetic tape
b. Magnetic disk
c. Optical disk
d. None of the above
Correct Answer: d


9. A name or number used to identify a storage location is called
a. A byte
b. A record
c. An address
d. All of above
Correct Answer: c


10. Which of the following is a secondary memory device?
a. Keyboard
b. Disk
c. ALU
d. All of the above
Correct Answer: b



11. The difference between memory and storage is that memory is …. and storage is …
a. Temporary, permanent
b. Permanent, temporary
c. Slow, fast
d. All of above
Correct Answer: a


12. A floppy disk contains
a. Circular tracks only
b. Sectors only
c. Both circular tracks and sectors
d. All of the above
Correct Answer: c


13. The octal equivalence of 111010 is
a. 81
b. 72
c. 71
d. None of above
Correct Answer: b


14. The first electronic computer in the world was
a. UNIVAC
b. EDVAC
c. ENIAC
d. All of above
Correct Answer: c


15. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
a. ASCII
b. EBCDIC
c. BCD
d. All of above
Correct Answer: a


16. Which was the computer conceived by Babbage?
a. Analytical engine
b. Arithmetic machine
c. Donald Knuth
d. All of above
Correct Answer: a


17. Offline device is
a. A device which is not connected to CPU
b. A device which is connected to CPU
c. A direct access storage device
d. An I/O device
Correct Answer: a


18. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
a. Memory address register
b. Memory data register
c. Instruction registers
d. Program counter
Correct Answer: c


19. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
a. Memory address register
b. Memory data register
c. Instruction register
d. Program counter
Correct Answer: d


20. Microprocessors can be used to make
a. Computer
b. Digital systems
c. Calculators
d. All of the above
Correct Answer: d

No comments:

Post a Comment

Post a Comment