Pages

Thursday, January 13, 2011

Database Management System and Design MCQ Set 3

Questions 1:

Which of the following is not true of the traditional approach to information processing
a. there is common sharing of data among the various applications
b. it is file oriented
c. programs are dependent on the file
d. it is inflexible
e. all of the above are true

Question 2:

Which of the following hardware component is the most important to the operation of database management system?
a. high resolution video display
b. printer
c. high speed, large capacity disk
d. plotter
e. mouse

Question 3:

Generalized database management system do not retrieve data to meet routine request
a. true
b. false

Question 4:

Batch processing is appropriate if
a. large computer system is available
b. only a small computer system is avilbale
c. only a few transactions are involved
d. all of the above
e. none of the above

Question 5:

Large collection of files are called
a. fields
b. records
c. database
d. sectors

Question 6:

Which of the following is not a relational database?
a. dBase IV
b. 4th Dimension
c. FoxPro
d. Reflex

Question 7:

In order to use a record management system 
a. you need to understand the low level details of how information is stored
b. you need to understand the model the record management system uses
c. bother a and b
d. none of the above

Question 8:

Sort/Report generators
a. are faster than index/report generators
b. require more disk space than indexed/report generators
c. do not need to sort before generating report
d. both a and b

Question 9:

If a piece of data is stored in two places in the database, then 
a. storage space is wasted
b. changing the data in one spot will cause data inconsistency
c. in can be more easily accessed
d. both and b

Question 10:

An audit trail
a. is used to make backup copies
b. is the recorded history of operations performed on a file
c. can be used to restore lost information
d. none of the aobve


Answers:

1.a     2.c     3. b     4.e      5.c     6.d      7.b      8.b      9.d      10.b

No comments:

Post a Comment